Kuvvet cisimler üzerinde hızlandırıcı, yavaşlatıcı ve yön değiştirici etkisinin yanında cisimlerin şeklini de değiştirebilir. Örneğin; paket lastiğine germe kuvveti uyguladığımızda boyu uzar, sarmal yaya germe kuvveti uyguladığımızda boyu uzar, ince teli büktüğümüzde şekli değişir, pet şişeyi sıktığımızda şekli değişir.

Kuvvetin cisimler üzerindeki şekil değiştirme etkisinden yararlanılarak cisimlere istediğimiz şekli verebiliriz. Örneğin oyun hamuruna şekil verebilmek için kuvvet uygularız. Cisimlere sıkma, bükme, vurma, germe gibi kuvvet uygulayarak şekillerini değiştirebiliriz. Ancak cisimlerin şeklini değiştirebilmek için uyguladığımız kuvvet yeterli değilse cismin şekli değişmeyebilir.

Bazı cisimlere kuvvet uyguladığımızda şekli değişir, kuvvet ortadan kalktığında eski haline geri döner. Bu cisimlere esnek cisimler denir. Paket lastiği, yay, sünger esnek cisimlere örnektir. Bazı cisimlere kuvvet uyguladığımızda şekli değişir, kuvvet ortadan kalktığında ise eski haline geri dönemez. Bu cisimlere esnek olmayan denir. Oyun hamuru, yumurta, tel esnek olmayan cisimlere örnektir.

Ayrıca bknz : Kuvvetin şekil değiştirici etkisine örnekler