2.sınıf en yakın onluğa yuvarlama konu anlatımı ve konu özeti sayfanın içeriğini oluşturmaktadır. Ayrıca bu sayfada 2.sınıf en yakın onluğa yuvarlama etkinlik ve online değerlendirme etkinliklerine ulaşabilirsiniz. 2.sınıf matematik en yakın onluk etkinlik sayfasını dokumanlar bölümünden pdf formatında indirebilirsiniz.

En yakın onluk

Günlük hayatımızda, alışverişlerde düz hesap kaça olur deriz. İşte bu konu düz hesap kaç lira olur sorusunun matematik dilinde söylenişidir. Yaklaşık değerin söylenmesi, yuvarlanması gibi adlar alır. Bir sayının en yakın onluğu demek o sayının 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100 sayılarından hangisine daha yakın olduğunu bulma işlemidir.

2.Sınıf en yakın onluk sorularını çözerken az önce belirttiğimiz sayıları mutlaka bir yere not ediniz. O sayılar bize çok yardımcı olacak! Ayrıca bu konu tahmini toplam ve tahmini fark konuları için en koşul niteliği taşımaktadır. Şimdi gelelim en yakın onluğun nasıl bulunacağı sorusuna

En yakın onluk nasıl bulunur

En yakın onluk bulunurken ilk önce sayının hangi onluklar arasında olduğunu belirlememiz gerekir. Bunun için kiraz yöntemini kullanıyoruz. Kiraz yöntemi de ne diye sormuş olabilirsiniz. Fotoğrafta görüldüğü gibi sayıdan iki tane kiraz çıkartıyoruz. Sonra sayıyı okuyoruz. Sayımız yirmi altı. Ağzımızdan ilk çıkan onluğu birinci kiraza yazıyoruz.Yani 20!  20’den sonra gelen onluğu diğer kiraza yazıyoruz. Yani 30! Sorunun çoğunu çözdük sayılır.

Daha sonra sayının birler basamağına bakarız. Birler basamağındaki rakam;

  • 1-2-3-4 rakamlarından küçükse sayı küçük onluğa
  • 5-6-7-8-9 rakamlarından biri ise büyük onluğa yuvarlanır.  

Bu açıklamalardan sonra 26 sayısının 30’a daha yakın olduğunu buluruz.

En yakın onluk sayı doğrusu

En yakın onlukğa yuvarlama konusunun tam olarak öğrenilebilmesi için mutlaka sayı doğrusu üzerinde alştırmalar yapılması gerekmektedir. 26 sayısını en yakın olduğu onluğu bulmak için sayı doğrusu üzerinde sayımızı görelim.

Eğitsel Oyunlar

İlkokul etkinlikleri hızlı erişim sayfamızda eğitsel oyunlar sizi bekliyor.  Online eğlenceli ve öğretici oyunlarla öğrendiklerinizi tekrar edin.

En yakın onluğa yuvarlama etkinlik

2.sınıf en yakın onluğa yuvarlama etkinlik sayfası dokümanlar bölümüne yüklenmiştir. Çalışma sayfasını pdf formatında indirmek için tıklayınız. Ayrıca bu konuyu 2.sınıflar için özel hazırlanmış bal borsuğu matematik sayfasından sayısız deneme imkanı ile çalışabilirsiniz.