Yerel Yönetim

Yurdumuz büyük bir ülkedir. Ülkemiz cumhurbaşkanı ve bakanlar tarafından yönetilmektedir. Vatandaşlarımıza hizmetlerin daha kolay ulaştırılması için ülkemiz yönetim birimlerine ayrılmıştır.  Mahalle,köy, ilçe ve il  bu yönetim birimleridir. Yerel yönetimler (mahalli idareler), il, ilçe mahalle ve köy halkının yerel ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulmuştur.
Yerel yöneticilerden muhtar ve belediye başkanları seçimle iş başına gelirken, kaymakam ve valileri bakanlar kurulu atamaktadır.

  • Mahallemizi ve köyümüzü muhtar
  • ilçemizi kaymakam ve belediye başkanı
  • İlimizi vali ve belediye başkanı yönetmektedir.

İl

Ülkemizde 81 tane il vardır.

İstanbul, Ankara, İzmir, Burdur, Trabzon bu illere örnektir. İli vali yönetir. Valiler kanunların uygulanmasını sağlar. İlin güvenliğinden valiler sorumludur. Vali devlet tarafından atanır.

İlde insanlara su, yol, aydınlatma , temizlik ve esnaf denetimi gibi hizmetler belediye tarafından yapılır. Belediyeyi belediye başkanları yönetir. Belediye başkanları seçim ile göreve gelirler.


İlçe

İller ilçelere ayrılmıştır. Örneğin İstanbul'da Kadıköy, Bakırköy gibi ilçeler vardır. İzmir'de ise Karşıyaka, Bornova, Balçova gibi ilçeler vardır. İlçeyi kaymakam yönetir. Kaymakam ilçede hükümeti temsil eder. Kaymakam devlet tarafından atanır.

İlçede insanlara su, yol, aydınlatma , temizlik ve esnaf denetimi gibi hizmetler belediye tarafından yapılır. Belediyeyi belediye başkanları yönetir. Belediye başkanları seçim ile göreve gelirler.

Köy - Mahalle

İl ve ilçelerde mahalle ve köyler vardır. Mahalle ve köyü muhtar yönetir. Muhtarlar devletin köydeki ve mahalledeki temsilcisidir. Muhtarı köy ya da mahalle halkı seçer.

Last modified: Sunday, 21 February 2021, 1:25 PM